Uvodna riječ

Dragi prijatelji !
Festival Kastafsko kulturno leto , točnije njegovo 28. izdanje, diže festivalsku zastavu 28.lipnja 2019. Ove godine festival obilježava slogan : Festival koji povezuje !

Povezat će nas glazba, klapske pjesme, klasična gitara, pop i rock note, prelijepi vokali Nine Badrić i Sandre Bagarić… Povezat će nas dramski program, poezija i proza, gluma i sviranje. Povezat će nas naša predivna, melodiozna čakavština s čak tri predstave. Povezat će nas umjetnost u svim svojim oblicima, prostor našeg grada na brege na 365 metara nadmorske visine. Ljepota Crekvine, Crkve Svete Jelene Križarice, Crkvice Svete Trojice, Vidikovca, Vikotove Bačvarije, Žudike ….

Uživajte u programima koje smo vam pripremili, povedite svoje obitelj, djecu, prijatelje i povežimo se u kulturi.

Čekamo vas!
Helena Ninković Budimlija
Predsjednica udruge Kastafsko kulturno leto

Festival

Kastafsko kulturno leto je kulturna manifestacija koja se održava u ljetnim mjesecima u gradu Kastvu u Hrvatskoj. Jedan od najstarijih ljetnih festivala na Kvarneru osnovan je 1992. godine. Festival obuhvaća glazbene, dramske, izložbene, filmske, književne, obrazovne i druge sadržaje. U Kastvu su nastupali svi važniji izvođači i umjetnici iz Hrvatske i regije (LET 3, Darko Rundek, Jinx, The Bambi Molesters, Amira Medunjanin, Damir Urban, TBF, Vatra, Massimo, Neno Belan, Rade Šerbedžija, Miroslav Tadić, Đorđe Balašević, Teatar Exit, Zijah Sokolović…). Također, sudjelovanjem brojnih inozemnih izvođača i umjetnika (Tommy Emmanuel, Igudesman&Yoo, Renato Borghetti, Franco Morone…) iz cijelog svijeta stvorena je međunarodna i interkulturalna dimenzija. Festivalski program 27. Kastafskog kulturnog leta okuplja neke od najkvalitetnijih glazbenih izvođača s ovih prostora, žanrovski sveobuhvatnu i raznoliku ponudu dramskih predstava te međunarodno priznate izvođače u sklopu Festivala gitare, kao i druge umjetnike u ostalim programskim linijama (izložbeni, dječji, filmski, književni program…). Prezentacijom raznih izričaja, žanrova i kulturnih proizvoda koje će predstaviti izvođači iz cijele Hrvatske i ostatka svijeta, ostvarit će se interkulturalna razmjena.

Lokacija

Grad Kastav se geografski nalazi u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije. Svojim je smještajem na 365 metara nadmorske visine zaslužio naziv Grad na brege, kako ga mnogi od milja nazivaju. Sinonim je za bogatu povijest i kulturu. Arhitektonskim obilježjima sličan mnogim primorskim gradićima, a opet je toliko različit i poseban. Sagrađen je kao utvrda s devet kula. Ilirskim i rimskim nalazima zadire daleko u povijest. O povijesnoj i kulturnoj važnosti Kastva i Kastavštine svjedoči Zakon Grada Castua od Letta 1400 pisan hrvatskim jezikom, osnivanje prve hrvatske škole u Istri 1700. godine te osnivanje preporodne Čitalnice 1866. godine. Poznat je po brojnim raznovrsnim kulturnim i društvenim događanjima, ali također i kao važna enogastronomska destinacija s izvrsnim restoranima te hotelom u staroj jezgri.

Posjetitelji Kastva osjetit će se dobrodošlima čim prošeću uličicama stare gradske jezgre, po kastafskoj šumi, susretnu se i poćakulaju s uvijek dobro raspoloženim Kastafkama i Kastavcima. Kako pjesma kaže Zet će jih Kastav.

Udruga

Udruga Kastafsko kulturno leto osnovana je 1999. godine otkada uspješno organizira festival Kastaf-sko kulturno leto. U tom je razdoblju privukla i nastavila privlačiti mnogobrojne izvođače različitih umjetničkih grana iz Republike Hrvatske, regije i svijeta na taj način organizirajući internacionlani festival koji se je kvalitetom programa upisao u kulturnu kartu Hrvatske kao nezaobilazna postaja. Festival broji više tisuća izvođača iz cijeloga svijeta te oko stotinu tisuća posjetitelja i posjetiteljica. Godinama surađuje s drugim udrugama i sudjeluje u organizaciji partnerskih programa.

Cilj je Udruge organizacija kulturnih i umjetničkih programa u gradu Kastvu te njegovanje i promicanje vrijednosti užeg zavičaja. Misija udruge Kastafsko kulturno leto je aktiviranje kulturnih resursa dostupnih na području Grada Kastva i okolice, pružanje mogućnosti konzumiranja kvalitetnih kulturnih proizvoda, poticanje aktivnog kritičkog razmišljanja kod konzumenata programa Udruge, razvoj umjetničkih i kreativnih potencijala na području Primorsko-goranske županije te suradnja i povezivanje s različitim tradicijama i kulturama. Strateški ciljevi organizacije su osiguravanje kontinuirane kulturne ponude u Gradu Kastvu, povećanje utjecaja na razvoj kulturne politike Grada Kastva i pružanje potpore manjim organizacijama s područja Grada Kastva i Primorsko-goranske županije. Posebni ciljevi organizacije su održavanje i razvoj festivala Kastafsko kulturno leto te izrada strateških i analitičkih dokumenata s ciljem praćenja tržišnih trendova.

Udruga je, osim organizacije festivala, zaslužna za osnivanje malih zavičajnih muzeja na području Grada Kastva.

Festivalski ured

Festivalski se ured nalazi na adresi Trg Matka Laginje 4, uz nekadašnja kastavska gradska vrata – Volticu, na putu koji vodi do Crekvine, ali i ostalih lokacija Kastva na kojima se održavaju programi Kastafskog kulturnog leta. U našem uredu možete kupiti ulaznice za sva ovogodišnja događanja, informirati se o programima, preuzeti informativne materijale te prolistati publikacije o Kastafskom kulturnom letu i Kastvu.

KKL tim ovdje Vam može dati odgovore na sva pitanja vezana za Festival.