Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Lokvina

Lokacija

Lokvina
Trg Lokvina 3, 51215, Kastav

Datum

20.06.2023
Završeno

Vrijeme

18:00 - 20:00

Huja – haj, kamišibaj

Slobodan ulaz

Mladen Medak Gaga kantautor je iz Bjelovara, koji se, osim glazbenom, bavi i likovnom, literarnom i kazališnom djelatnošću.

Treću godinu intenzivnije radi na oblikovanju i izvedbi kamišibaj predstava za djecu. Zbog sklonosti raznovrsnom umjetničkom izražavanju, uistinu se pronašao u toj vrsti izričaja jer sjedinjuje likovne, literarne, glazbene i dramske elemente te se Gaga tako uglavnom ostvaruje kao potpuni kamišibaj autor (tzv. tedzukuri).

KAMIŠIBAJ (kamishibai) je umjetnički oblik slikovnog pripovijedanja, a njegova je pojavnost  zabilježena je još pred više od tisuću godina kad su se budistički svećenici koristili kamišibajem da bi što zornije prenosili neukom puku nauk o budizmu. Riječ je o umjetnosti koja podrazumijeva istodobno pripovijedanje i riječju i slikom kako bi se izazvala interakcija s publikom. U novije vrijeme pripovjedači se koriste i glazbom kao dijelom svog izričaja. Korisno je metodičko sredstvo i pomagalo u radu s djecom jer razvija maštu, kreativnost, likovno i usmeno izražavanje te unaprjeđuje komunikacijske i jezične vještine. Kamišibaj je, kao didaktičko sredstvo, primjenjiv u obradbi nastavnih sadržaja iz gotovo svih nastavnih predmeta.

Riječ kamišibaj složenica je nastala od japanskih riječi kami (papir) i šibaj (gledalište ili kazalište). Neki ga zovu papirnatim kazalištem ili kazalištem iz kofera, no jedno je sigurno: to je vještina pripovijedanja i kazivanja uz pomoć slika uz prožimanje  različitih vrsta umjetnosti.

Kamišibaj je, osim u Japanu, izuzetno razvijen u Brazilu, Meksiku, SAD-u te u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Sloveniji.

Navedenu kolaž predstavu čini šest priča: Glođan, seljak i otpad, Lopta je krivac, Matko – Znatko, Mama Kukunka, tata Taranta i mali Juju, Kako živi Antuntun i Mače i pače. Priče su uglavnom namijenjene djeci starije vrtićke odgojno-obrazovne skupine, djeci predškolskog uzrasta, te učenicima prvog, drugog razreda osnovnih škola, mada su ih u nekim sredinama odlično prihvatila i djeca trećih i četvrtih razreda.

U kamišibaj predstavama Gaga se koristi i glazbom, izvodeći vlastite skladbe i prateći se s više glazbenih instrumenata odjednom: cajon (kahon), zvečka, usna harmonika, blok flauta, kazoo (kazu), ukulele i gitara, te prije izvedbe upoznaje djecu s glazbalima koje koristi.

Uz navedene predstave, Gaga postavlja i malu samostalnu izložbu ilustracija začudnih (mitskih) bića, s čijim se obilježjima djeca upoznaju.