Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr

Trg Matka Laginje 4, 51215, Kastav
Pon – ned : 9:00 - 12:00 i 18:00 - 21:00

Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

05.08.2022
Završeno

Vrijeme

21:00 - 23:00

Najdugovječnije klape sjevernog jadrana uz posebnog gosta klapu “Trogir”

KLAPA KASTAV – KASTAV
Klapa Kastav osnovana je u lipnju 1992. godine te ove godine obilježava tridesetu obljetnicu svog neprekidnog u uspješnog djelovanja. Rad Klape bogat je brojnim nastupima, koncertima, te najvrednijim priznanjima i nagradama u zemlji i inozemstvu. Bilježi gostovanja diljem domovine i inozemstva: Argentina, Austrija, Brazil, Italija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Latvija, Mađarska, Malta, Meksiko, Njemačka, Poljska, Rusija, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska i Velika Britanija. Među brojnim nagradama, ovom prigodom izdvajamo sjajan međunarodni uspjeh ostvaren 2019. godine na 9th Cornwall International Male Choral Festival. Tada je Klapa osvojila Grand Prix kao ukupno najbolji vokalni ansambl između njih 59, koliko ih se natjecalo na ovom Festivalu, čime je osvojena titula Champion Choir 2019.
Klapa Kastav je do sada objavila sedam albuma, dok se tri puta našla u finalnim nominacijama za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, i to 2006., 2011. i 2019. godine. Godine 2003. dobitnica je godišnje Nagrade Grada Kastva, a 2009., 2011., 2017., 2019. i 2020. godine nagrade Primorsko-goranske županije za ostvarene rezultate na području unapređenja kulture.
Umjetnički voditelj od 1994. godine je Saša Matovina.

KLAPA LUKA – RIJEKA
Djelujući dulje od tri desetljeća, Klapa Luka je sinonim kvalitete ženskog klapskog izričaja s osebujnim vokalnim izvedbama, što je potvrdila sudjelovanjem na brojnim koncertima, festivalima zabavne glazbe, raznim glazbeno-scenskim projektima i natjecanjima. U svojoj kolekciji pohranjuje više od 60 nagrada i plaketa ubrajajući čak 5 zlatnih s državnog natjecanja, Festivala dalmatinskih klapa u Omišu te nekoliko prestižnih s poznatih domaćih festivala zabavne i narodne glazbe. Klapa je snimila 8 nosača zvuka od kojih su 2 nagrađena Porinom te surađivala s mnogim poznatim glazbenicima i umjetnicima. Osim toga, Luka je dobitnica i Godišnje nagrade Grada Rijeke za promicanje glazbene baštine te posebne strukovne nagrade Status koju joj je za 30. obljetnicu dodijelila Hrvatska glazbena unija zbog cjelokupnog doprinosa hrvatskoj glazbenoj kulturi. U pandemijskim uvjetima, Klapa je 2021. godine proslavila svoj 35 rođendan streamingom svečanog koncerta te primila godišnju nagradu Primorsko-goranske županije u povodu svoje obljetnice i neprekidnoga rada na promicanju glazbene baštine.
Akademik Jakša Fiamengo posvetio je Klapi Luka ove stihove:

Ča je suncu svitlo,
ča su glazbi zvuci
to je Luka pismi,
to je pisma Luci

Ča je sidro brodu,
more kad pobisni
to je pisma Luci,
to je Luka pismi…

KLAPA NEVERA – RIJEKA
Klapa Nevera jedno je od najpoznatijih imena na riječkoj klapskoj sceni, djelujući više od trideset godina, i to u gotovo nepromijenjenom sastavu. Počeci Klape Nevera sežu u prvo tromjesečje 1988. godine, kada su petorica glazbenih istomišljenika i entuzijasta odlučili osnovati vokalnu skupinu – klapu, koja bi po načinu djelovanja i repertoaru bila bliska dalmatinskom klapskom glazbenom izričaju. Tijekom godina postojanja i rada Klapa je ostvarila brojna gostovanja u zemlji i inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska, Francuska, Njemačka, Češka) uspješno prezentirajući hrvatsku i domaću, primorsku pjesmu. Godine 2008. Klapa Nevera dobitnica je Zlatne plakete s grbom Grada Rijeke za dvadeset godina djelovanja, zbog osebujnog pristupa u izvedbi klapske pjesme i našeg domaćeg ČA. Do sada je objavila devet albuma.

KLAPA PINGUENTUM – BUZET
Klapa Pinguentum osnovana je 1994. godine kao jedna od sekcija stoljetnog Glazbenog društva Sokol iz Buzeta. Prepoznatljiva je po svojim iznimnim izvedbama klapskih napjeva, ali i njegovanju istarskih narodnih pjesma interpretiranih u klapskom četveroglasju kojima odaje poštovanje svom podneblju. Svoju kvalitetu potvrđuje s osvojenih 36 nagrada i priznanja na brojnim festivalima i natjecanjima. Višestruki su osvajači Festivala klapa Istre i Kvarnera, pobjednici prvog omiškog Superfinala i prva i za sada jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.
Klapa je organizator tradicionalnog klapskog koncerta Pinguentum i prijatelji na kojem gostuju ponajbolje klapske skupine (Grdelin, Ardura, Neverin, Dišpet, Crikvenica, Luka, Teranke, Vinčace, Armorin i brojne druge klape…).
Krajem 2014. godine Klapa Pinguentum je objavila dvostruki album pod nazivom U mom kraju.
Umjetnički voditelj Klape je Sanjin Radović.

KLAPA TROGIR – TROGIR
Klapa Trogir naša je najstarija, najtrofejnija i usudili bi se reći ponajbolja dalmatinska klapa, vremešnija od samog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Tijekom djelovanja, Klapa je znala učiniti velike iskorake i biti primjerom kako (sa)čuvati etnomuzikološko blago i pjevačko naslijeđe pradjedova. Nagrade Klapi Trogir, njih čak 28 na 12 omiških nastupa, najreferentnije priredbe i svojevrsnog glazbenog instituta u malom, te društvena odličja svjedoče o dosezima koji su iz današnjih vizura praktički nestvarni. Klapa Trogir je za svoj rad dobila i pet nagrada Grada Trogira (1969., 1974., 1979., i 1989.) te nagradu Grada za životno djelo 2004., a u značajnija priznanja svakako treba ubrojiti Porin (1997.), plaketu Fidofa (1986.) i plaketu predsjednice Republike Hrvatske za dosege u kulturi. Izuzetna pjevačka djelatnost ispisana je u monografiji objavljenoj u povodu 40 godina rada iz pera dr. Stanka Geića, inače također i člana najtrofejnije postave Klape. Ipak, ono najvrjednije petnaest je objavljenih albuma s oko 300 snimljenih, mahom tradicijskih napjeva.
Ustrajnost i dosljednost djelovanja Klape Trogir svakako služi na čast gradu koji se uistinu može podičiti kulturno-umjetničkim naslijeđem, silnim glazbenicima, počevši od maestra Giuseppea Bozzottija i čuvene Messe pastorale koju je Klapa fonijski zabilježila (pratnja na orguljama Pavao Mašić), preko pedagoške djelatnosti prešućivanog Andre Santinelle, do melografskih pregnuća dr. Nikole Buble. Moguće značajnija i od same pjesme, činjenica je da su vidoviti amateri Klape Trogir oko sebe okupljali brojne suradnike, dirigente, skladatelje, muzikologe, melografe, a njihova iskustva, znanstvena pregnuća i spoznaje Klapa je publicirala u trima notografskim izdanjima Pisme staroga Trogira 1, 2 i 3. Upravo te edicije pokazat će se kamenom temeljcem organiziranom klapskom pjevanju u Hrvata, ali i inicijacijom Zbornicima dalmatinske pjesme izdanim kasnije u zrelim godinama Festivala u Omišu. Kroz Klapu je u tri generacije pučkih pjevača prošlo sedamdeset članova koji su iznjedrili dva doktora etnomuzikologije (Nikola Buble i Joško Ćaleta), a pjevačka legenda Vinko Coce sinonim je za dalmatinsku pjesmu.
Glazbena voditeljica Klape Trogir je dr. sc. Jelena Buble.