Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Crkva Sv. Jelene Križarice

Lokacija

Crkva Sv. Jelene Križarice
Sveta Jelena Križarica, Kastav, 51215, Kastav

Datum

07.07.2024

Vrijeme

21:00 - 23:00

Cijena

12€

Zbor HRT-a i dirigent Domeniko Briški

Cijena ulaznica u pretprodaji: 10€

Povodom 30. obljetnice osnutka Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i 15. obljetnice uvrštenja Dvoglasja tijesnih intervala na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjega radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar. Prvi je put javno nastupio 8. rujna 1942. u zagrebačkoj katedrali uz tadašnji Orkestar krugovalne postaje. Bio je to ujedno prvi javni koncert ansambala radijske postaje, a dirigirao je Lovro pl. Matačić. Koncert s gotovo istim programom održali su i deset dana poslije u Hrvatskom glazbenom zavodu. I prvi samostalni javni koncert Zbor je održao u Hrvatskom glazbenom zavodu, 30. siječnja 1943. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a zatim su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Slavko Zlatić, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora, te Tonči Bilić. Upravo na poticaj Tončija Bilića, 1998. godine pokrenut je samostalni pretplatnički ciklus Sfumato, u sklopu kojega su premijerno predstavljene mnoge skladbe hrvatskih autora i antologijski zborski opusi svjetske baštine. Također na inicijativu maestra Bilića, Zbor HRT-a primljen je 2016. u udruženje najuglednijih europskih komornih zborova Tenso.

Izvodeći širok repertoar, od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje iznimnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja diljem Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč, München) te suradnje s mnogim istaknutim dirigentima, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, Marc Korovitch, Kaspars Putniņš, Daniel Reuss, Stefan Parkman te s mnogim uglednim svjetskim solistima.

Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za iznimna umjetnička dostignuća u 2004. godini za izvedbu Hrvatske mise Borisa Papandopula, te mnogih diskografskih nagrada Porin.

Diskografija Zbora HRT-a uključuje mnoga hvaljena i nagrađivana izdanja među kojima su recentnija opere Ljubav i zloba i Porin Vatroslava Lisinskog, Nikola Šubić Zrinjski Ivana Zajca, albumi Mir, zlato, tamjan, Vatroslav Lisinski: Zborovi i popijevke, Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija, Boris Papandopulo: Hrvatska misa, kao i albumi Igor Kuljerić: Kanconijer (2023.) i Boris Papandopulo: Slavoslovije (2023.) uz Simfonijski orkestar HRT-a. Tome se pridružuju i izdanja u ediciji Ligatura (HRT i HDS/Cantus): Osluškivanja, Srećko Bradić – autorski album, Frano Parać: Carmina Krležiana i Missa Maruliana te Berislav Šipuš: Pasija koja je ove godine ovjenčana s čak četiri diskografske nagrade Porin (najbolji album, skladba, izvedba i produkcija klasične glazbe).

Domeniko Briški (Zagreb, 1978.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je teoriju glazbe 2002., a studij orkestralnog dirigiranja završio je 2008. na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču (Universität fur Musik und darstellende Kunst Wien) u klasi mo. U. Lajovica te postigao status magistra umjetnosti. Usavršavao se 2005. kod mo. S. Ozawe, 2007. kod mo. M. Jansonsa, 2012. kod mo. R. Rasmusena uz sveučilišni zbor Mimas iz Tromsa (Norveška), i 2017. kod mo. N. McGegana uz Capella Savaria i Purcell Choir. Od rujna 2009. do kraja 2013. zaposlen je kao zborovođa i dirigent HNK u Splitu. Na sveučilištima predaje od listopada 2009., od 2022. u zvanju izv. prof. art. na Muzičkoj akademiji u Puli predaje od 2013., a sa solistima, zborom i orkestrom te akademije, osim mnoštva nastupa, integralno postavlja u prosjeku dva oratorijska djela u sezoni. Na pjevačkom odjelu akademije premijerno postavlja pet opera u INK. Za vrijeme predstojništva odsjeka Solo pjevanja organizator je i dirigent mnogih međunarodnih suradnji Muzičke akademije u Puli. Ravnao je Hrvatskim komornim orkestrom, Wroclawskom filharmonijom, Bečkim komornim orkestrom, Mostarskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom i zborom Splitskog HNK, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i dr. Kao dirigent nastupao je u Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U jesen 2020. upisuje doktorski Studij Muzikologije na Sveučilištu u Zagrebu. Briški je član međunarodnih žirija zborskih i orkestarskih natjecanja. Rado praizvodi djela suvremenih kompozitora. Uz mnoštvo diploma, zahvalnica i priznanja dobitnik je i Rektorovog priznanja za 2019. Ansambl zbora HNK Split kojeg je Briški pripremao za projekt L. van Beethoven 9. simfonija dobitnik je Diplome Milka Trnina za 2013. godinu.