Monodrama i mjuzikl ovoga tjedna na 31. Kastafskom kulturnom letu

Iz bogatog kazališnog programa 31. Kastafskog kulturnog leta ovaj tjedan izdvajamo gostovanje HNK Ivana pl. Zajca s monodramom “Kurva” nastaloj prema tekstovima Vedrane Rudan u adaptaciji i režiji Zijaha A. Sokolovića te izvedbi nacionalne dramske prvakinje Olivere Baljak, inače članice Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca i  mjuzikl “Zna se ki j’ ovdeka šef!” autorice Tajane Dukić, koji je zbog tendencije učenja kroz humor i upoznavanja čakavskog narječja, zanimljiv i djeci i odraslima, a samim time i nasljednik prošlogodišnjeg mjuzikla „Mali mići princ“.

31.KKL > Kurva
13.07.2022. od 21 sat @ Crekvina, Kastav

Monodrama “Kurva” prema tekstovima Vedrane Rudan u adaptaciji i režiji Zijaha A. Sokolovića te u izvedbi nacionalne dramske prvakinje Olivere Baljakinače članice Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, premijerno je izvedena u veljači 2014. u dvorani Filodrammatice na riječkom Korzu. Polazište za predstavu je knjiga “Kad je žena kurva / Kad je muškarac peder”, odnosno zbirka kolumni što ih je Vedrana Rudan objavljivala u tjedniku Nacional.

Govoreći o šestomjesečnom radu na predstavi, Zijah A. Sokolović pojasnio je put tijekom kojeg su novinske kolumne postale kazališnim, dramskim tekstom odnosno zadobile dramsku strukturu. Pri tome je prvo valjalo pronaći i izdvojiti sve priče, ideje i asocijacije koje se tiču aktualnog vremena te stvoriti dramski lik odnosno lik žene u pedesetim godinama.

Olivera Baljak koja nastupa u iznimno zahtjevnoj monološkoj formi je kazala da je tijekom rada na predstavi imala i dva vrlo zahtjevna suradnika i partnera Vedranu Rudan i Zijaha A. Sokolovića. Međutim, ključ za lik što ga igra, pronašla je uz pomoć redatelja i tzv. obrnutog procesa. Naime, na početku rada je nastojala posve „izbrisati“ sebe, te kroz tijelo igrati ženu koju su stvarali, pri čemu je opet došla do sebe same i na taj način pronašla pravu emociju.

***

31.KKL > Zna se ki j’ ovdeka šef!
14.07.2022. od 21 sat @ Crekvina, Kastav

***
Zna se ki j’ ovdeka šef!” je mjuzikl koji je, zbog tendencije učenja kroz humor i upoznavanja čakavskog narječja, zanimljiv i djeci i odraslima, a samim time i nasljednik prošlogodišnjeg mjuzikla „Mali mići princ“.

Scenarij mjuzikla Zna se ki j’ ovdeka šef! čija je autorica, Tajana Dukić, osmišljen je vrlo mudro, jer kroz dramaturgiju, likovnu i glazbenu umjetnost oslikava svakodnevne probleme i borbe u odnosu roditelj-dijete. Situacije u ovom mjuziklu koje su dobro znane svakoj obitelji, na domišljat i humorističan način uče kako uočiti primarne važnosti u životu, kako se uvijek isplati potruditi više i kako nije uvijek sve onako kako se čini na prvi pogled. Cijela radnja proteže se kroz čakavsko i štokavsko narječje kojim se suptilno naglašava da bismo, bez obzira na jezične, karakterne i dobne razlike, svi trebali u sebi njegovati poštovanje, ljubaznost i želju za učenjem.

Prava i prepoznatljiva vrijednost mjuzikla zapravo se skriva u uvođenju djece, mladih i odraslih u čudesni i raznoliki svijet glazbe, dramskog izraza i pravih životnih vrijednosti, a sve to kroz širenje našeg ponosnog kastafskog „ča“. Sve navedeno itekako je vrijedan razlog da se mjuzikl pogleda i posluša, a usput i dozna tko je zapravo pravi šef.

Tekst: Tajana Dukić
Režija: Tajana Dukić
Scenografija: Udruga Društvo „Naša djeca“ Kastav
Instrumentalna pratnja:
mr. art. Tajana Dukić (klavijature) i Ante Radnić, prof. (gitara)
Autorica glazbe: mr. art. Tajana Dukić
Glumačka postava: Lora MilićAurora TravaljaMara LukanovićFranko TravaljaTin MlakarDorian Rubeša i Andrija Frlan