Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr

Trg Matka Laginje 4, 51215, Kastav
Pon – ned : 9:00 - 12:00 i 18:00 - 21:00

Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

27.08.2021
Završeno

Vrijeme

20:30

ČAnsonfest

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već sedamnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji je usmjeren k očuvanju i unapređenju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, zanimanje i oduševljenje, kako među publikom tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala usmjerenog k očuvanju čakavske besede izražene kroz glazbu.

Kao i u svojim dosadašnjim izdanjima, 17. ČAnsonfest će imati produkcijski karakter, potičući stvaranje novih skladbi. Time Festival izravno motivira te promiče čakavsko pjesništvo i glazbeno stvaranje na njegovim temeljima, kao preduvjetu kvalitetne čakavske šansone, što je i bila osnovna namjera prilikom pokretanja manifestacije prije sedamnaest godina. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj i ove će se godine boriti se za nagrade koje su ujedno i novčane: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 16. ČAnsonfesta – Kastav 2020., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar.

Festival nastavlja s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će 17. ČAnsonfest, osim glavne festivalske Večeri novih skladbi, ponuditi još nekoliko umjetničkih programa tijekom tri dana njegovog održavanja, od kojih ovom prigodom izdvajamo likovnu izložbu Fotografska dosljednost ili kreativni čin galerije Brešan iz Splita. Njeno će otvorenje biti u srijedu, 25. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru crkvice Sv. Trojice na Lokvini, a ostat će otvorena do nedjelje, 12. runja.
Uobičajeno, središnja festivalska Večer novih skladbi 17. ČAnsonfesta – Kastav 2021. održat će se kao program zatvaranja ovogodišnjeg jubilarnog 30. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 27. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, a moći će se pratiti i putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule. Na ovogodišnjem 17. ČAnsonfestu bit će izvedeno 18 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača: Vivien Galletta, Mario Lipovšek Battifiaca, Daniel Načinović, Nevia Rigutto, Duško Jeličić, Hrvoje Hegedušić, Karin Kuljanić, Neven Barac, Emanuela Lazarić-Ella, Damir Vrbljanac, Nina Fakin, Vlatko Filčić – File, Zemir Delić, Karla Pupis, Doris Stanić, Davor Terzić, Radovan Šofranac i sastav Kožne jakne.

Sve aktualnosti vezane uz ČAnsonfest moguće je pronaći na web stranici Festivala – www.cansonfest.com – koja donosi i brojne informacije, fotografije te video snimke svih njegovih dosada održanih izdanja.