Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

03.07.2024

Vrijeme

21:00 - 23:00

Cijena

12€

DUHI

Cijena ulaznice u pretprodaji: 10 €

Redatelj: Serđo Dlačić
Asistentica redatelja: Klara Peranić
Scenograf: Saša Jantolek
Kostimograf: Marijan Padavić
Igraju:

Dramski ansambl Kastafskega kulturnega leta, prošle je godine pokrenuo revitalizaciju tradicije Kastafskega pučkega teatra. Povratak korijenima postao je ključan dio misije ansambla, s naglaskom na promicanje jedinstvenih vrijednosti čakavskog dijalekta.

Fokus je bio na postavljanju i izvođenju kultne dramske predstave Duhi, autora Drage Gervaisa, vrsnog poznavatelja čakavštine našeg zavičaja, jednog od bardova čakavskog pjesništva i svekolike čakavske literature. Program je s jedne strane potaknuo i osnažio cjelogodišnju produkcijsku aktivnost KKL-a, a s druge strane povezao sve snage koje na području Kastavštine vrlo predano i uspješno rade na očuvanju jezičnog zavičajnog nasljeđa.

Cilj je bio okupiti najkvalitetnije pojedince među kazališnim amaterima i stvoriti što bolji i kreativniji ansambl koji će, uz potporu organizacijskih aktivnostima Udruge, raditi na scenskom postavljanju Gervaisovog zahtjevnog dramskog predloška.

Redatelj Serđo Dlačić, uz asistenciju Klare Peranić, uspio je stvoriti nevjerojatno vjeran prikaz života i mentaliteta ljudi koji su nekada živjeli u našem predivnom kraju. Kroz duhovite dijaloge i glazbu, prikazano je, ne samo jezično zavičajno nasljeđe, već i dublje vrijednosti koje su oblikovale kastavski identitet.

Predstava je postigla značajan uspjeh u okviru prošlogodišnjeg Kastafskega kulturnega leta. To potvrđuju četiri rasprodane izvedbe, te brojna gostovanja po našoj županiji. Kruna postignuća je izbor Duha, od strane selektora Hrvatskog sabora kulture, za predstavljanje naše županije na 64. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.