Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr

Trg Matka Laginje 4, 51215, Kastav
Pon – ned : 9:00 - 12:00 i 18:00 - 21:00

Crkva Sv. Jelene Križarice

Lokacija

Crkva Sv. Jelene Križarice
Sveta Jelena Križarica, Kastav, 51215, Kastav

Datum

12.07.2022
Završeno

Vrijeme

21:00 - 23:00

Hrvatski gitarski kvartet

Ulaznice: 50 kn

Hrvatski gitarski kvartet
Petrit Ceku | Zoran Dukić | Maroje Brčić | Tvrtko Sarić

Prvi zajednički koncert Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić održali su 2016. godine. Nakon toga, na više koncertnih turneja, predstavili su se publici u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj te na koncertima sa Zagrebačkim solistima i Varaždinskim komornim orkestrom. Za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2017. godine, nagrađeni su nagradom Orlando.

Od 2020. godine Kvartet nastupa pod imenom Hrvatski gitarski kvartet. Iste godine izdali su, zajedno s još četvero kolega gitarista (Morana Pešutić, Pedro Riberio Rodrigues, Tomislav Vukšić i Krešimir Bedek), album „Guitarrismo“ (Croatia records). Album je nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije.

Koncertni program Kvarteta obuhvaća gotovo sve glazbene epohe pazeći pritom da izvedbe i praizvedbe skladbi hrvatskih skladatelja budu njegov neizostavan dio.

Zoran Dukić (Zagreb, 1969.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. D. Petrinjaka, a usavršavao se kod prof. H. Käppela na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu.
Pobjednik je niza najvažnijih svjetskih gitarskih natjecanja, a i do danas je jedini koji je pobijedio na oba natjecanja Andrés Segovia (u Granadi i u Palmi de Mallorci). Na najvećem španjolskom gitarskom natjecanju u Madridu, koje se održava pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji, osvojio je prvu kao i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe, po prvi puta dodijeljenu gitaristi rođenom izvan Španjolske.
Iznimno bogata koncertna karijera odvela ga je u najznačajnije koncertne dvorane svijeta kao što su: Carnegie Hall u New Yorku, Čajkovski u Moskvi i Concertgebouw u Amsterdamu. Njegova suptilna poetika, superiorna virtuoznost i nadasve glazbena suverenost potaknula je mnoge skladatelje da mu posvete svoja djela.
Snimio je nosače zvuka za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Kanadi i Brazilu. Kao vrstan pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu gdje je profesor od 1997. godine. Od 2011. godine Zoran Dukić djeluje pod pokroviteljstvom američke tvrtke D’Addario.

Petrit Çeku diplomirao je u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD).
Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem svijeta sa solističkim recitalima te uz orkestre poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Filharmonije Daejeona, te najznačajnijim hrvatskim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, redovito nastupa sa poznatim ansamblom Zagrebački solisti te gitarskim triom Elogio.
Osvojio je brojne prve nagrade na internacionalnim natjecanjima među kojima se izdvajaju Christopher Parkening u Malibuu (SAD), Schadt u Allentownu (SAD), Maurizio Biasini u Bologni (Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija). Dobitnik je nagrade Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži, Mladi glazbenik godine Zagrebačke filharmonije te nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.
Petrit Çeku profesor je komorne glazbe kao posebnog studija za gitaru na Umjetničkom sveučilištu u Grazu, Austrija. Njegovi nosači zvuka izdani pod etiketama Naxos, BuntArt i Eudora Records, a njegov album ‘The Cello Suites’ nominiran je za ICMA awards.
Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera sa žicama marke D’Addario.

Maroje Brčić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Predaje gitaru na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, redoviti je član ocjenjivačkih vijeća na državnim i međunarodnim natjecanjima i često drži stručna predavanja i seminare. Njegovi učenici i studenti osvojili su preko stotinu prvih nagrada na državnim i uglednim međunarodnim natjecanjima.
Od 2019. urednik je časopisa Gitara, godišnjaka Hrvatske udruge gitarskih pedagoga.
Na koncertnim je podijima preko trideset godina kao solist, član različitih komornih tijela i kao solist uz orkestar (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Zagrebački solisti, Mostarski komorni orkestar, Sarajevska filharmonija, Temišvarska filharmonija, Orkestar Makedonske nacionalne opere te moskovski Gnjesinski virtuozi). Osim u domovini, nastupio je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Potaknuo je brojne autore da pišu za gitaru, među kojima treba istaknuti Željka Brkanovića, Nikšu Njirića, Ivu Josipovića, Berislava Šipuša, Philipa Bracanina, Gorana Listeša, Anđelka Klobučara i Zorana Juranića. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (1991.), Diplome Milka Trnina (Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, 2008.), Oskara znanja (Agencija za odgoj i obrazovanje, 2005., 2006., 2007., 2008., 2017., 2019. i 2021.) te nagrade Orlando (Hrvatska radiotelevizija, 2009. i 2017.).
Objavio je knjigu u kojoj obrađuje teme iz područja interpretacije i tehnike sviranja, a za diskografske kuće u Hrvatskoj i Austriji snimio je osam kompaktnih ploča i jedan DVD.

Tvrtko Sarić (Gospić,1969.) glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci u klasi Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u klasi prof. Ištvana Römera. Diplomirao je u klasi prof. Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u klasi prof. Gorana Listeša. Koncertirao je gotovo svim europskim zemljama te Sjevernoj i Južnoj Americi. Kao solist, nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Celjskim godalnim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, većinom gudačkih kvarteta u Hrvatskoj te kao član ansambla za suvremenu glazbu Cantus. Od 2010. do 2015.godine bio je član je renesansnog ansambla Minstrel, gdje je svirao lutnju. Za diskografske kuće u Hrvatskoj i Sloveniji snimio je osam nosača zvuka i jedan DVD. Dobitnik je nagrade Orlando (2017.), Porin (Cantus, 2018.).
Na području grada Gospića i Ličko-senjske županije osnovao je nekoliko glazbenih ciklusa i u svojstvu umjetničkog ravnatelja s uspjehom ih vodio dvadeset godina.
U zvanju docenta zaposlen je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru, te na Glazbenoj školi u Črnomlju. Na spomenutom Odjelu 2012. godine osnovao je pjevački zbor „Degenija“. Za „izvrsna postignuća u umjetničkom radu i vođenju Zbora“ nagrađen je 2017. godine Rektorovom nagradom.

***

GDJE KUPITI ULAZNICE?
U festivalskom uredu naTrgu Matka Laginje 5 u Kastvu
svakim danom od 18 do 21 sati,
putem portala www.mojekarte.hr, te na sljedećim prodajnim mjestima:
KD Kostrena/ Žuknica 1b/ Kostrena
New Sound d.o.o. / Trg maršala Tita 2/ Matulji
Istra sport d.o.o. / Marsovo polje 8 / Pula
Foto Revija / Užarska 28 / Rijeka
Robna kuća Korzo – caffe bar Nad Urom – IV. kat / Trg Ivana Koblera 1 / Rijeka
Dallas Records Rijeka / Splitska 2a / Rijeka