Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Fortica

Lokacija

Fortica
Trg Matka Laginje 1 51215 Kastav

Datum

22.07.2023
Završeno

Vrijeme

21:00 - 23:00

Jerry Ricks Blues Festival – 1. Večer

Jerry Ricks Blues Festival je dobio ime u spomen i posvetu blues glazbeniku Philadelphia Jerryju Ricksu koji je kraće vrijeme živio u Kastvu. Rođen je 1940. u Philadelphiji, a život je proveo u putovanjima svijetom promičući izvorni blues. Snimio je nekoliko samostalnih albuma, a sudjelovao je s drugim glazbenicima na još dvadesetak. Bio je stručni suradnik i savjetnik brojnih ustanova koje proučavaju blues i folklor. Nastupao je s velikanima bluesa, ali i s modernim jazzerima. Jerry Ricks je posljednje godine života proveo u Kastvu koji je odabrao za  za svoje posljednje počivalište, a nakon njegove smrti Turistička zajednica grada Kastva pokrenula je memorijalni Kastav Blues Festival koji odmah prerasta u jedan od najvećih i najprestižnijih blues festivala u Hrvatskoj. Festival se kontinuirano razvijao najprije od samoga Kastva do kompletnog riječkog prstena da bi, spajajući se s Opatija rivijera blues festivalom, prerastao u današnju formu pod novim nazivom Jerry Ricks Blues Festival koji pokriva područje Kastva i Opatijske rivijere.

Slobodan ulaz

DELTA BLUES TRAIN (HR)

Delta Blues Train, ime koje podsjeća na deltu Mississipija odakle i potiče blues. No ovo je ponosni blues bend sa Riječke Delte. Pet zaljubljenika u blues i blues rock glazbu, od glazbenika sa dugogodišnjim iskustvom sviranja po cijelom svijetu, pa do najmlađeg člana u svojim ranim dvadesetim. Spoj iskustva, mladenačkog zanosa i ljubavi prema bluesu daje bendu specifičnu energiju i zvuk. Izvode covere starih majstora bluesa i blues rocka kao što su Muddy Watters, Little Walter, B.B.King, Albert Collins, Otis Rush, Eric Clapton, Garry Moore, Joe Bonamassa, J.J.Cale i mnogih drugih. Osim toga izvode i više autorskih pjesama.

BABA SISSOKO MEDITERRANEAN BLUES (AFRIKA/IT)

Baba Sissoko dolazi iz slavne dinastije glazbenika iz Malija. On je virtuoz na tami, bubnju koji govori, koji se može naći samo u Maliju i Senegalu (ne treba ga brkati s japanskim proizvođačem bubnjeva istog imena), na ngoni (lutnja s 4 žice), balafonu (vrsta marimba) i kalebe (udaraljke od mahuna tikve). Naravno, svira i gitaru i pjeva. Na taj način održava malinsku glazbenu tradiciju, ali voli svirati i s glazbenicima iz drugih žanrova kao što su Habib Koité, Sting, Carlos Santana, Youssou N’Dour ili Salif Keita. Na Jerry Ricks Blues Festival dolazi s glazbenicima Mediterranean Blues Banda s kojima uranja u uzbudljivi svijet afrobeata, funka i psihodelije. Slavlje tradicije i improvizacije.