Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Lokvina

Lokacija

Lokvina
Trg Lokvina 3, 51215, Kastav

Datum

22.06.2024

Vrijeme

21:00 - 23:00

KUD Zvir Jelenje

Slobodan ulaz

Kulturno umjetničko društvo Zvir Jelenje, najznačajnije je i najstarije društvo te vrste na području općine Jelenje i cijelom grobničkom kraju. Sukreator je društvenog i umjetničkog života Grobnišćine i šire. Od osnutka godine 1973. sve do danas Društvo djeluje neprekidno, a prošle je godine s ponosom obilježilo 50. obljetnicu osnivanja i aktivnog djelovanja. Na takvoj bogatoj tradiciji i iskustvu godinama se grade kvalitetni programi, ali i obrazuju i odgajaju mnoge generacije djece i mladih.

KUD Zvir Jelenje u svom radu predstavlja folklorne sadržaje iz cijele Hrvatske. Posebno njeguje svoj autohtoni folklor te sustavno radi na oživljavanju starih grobničkih običaja. Tako su oživljeni stari grobnički tanci i napravljena je idejna rekonstrukcija grobničkih nošnji. Predstavljen je način folklorno-društvene zabave Grobničana na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće pod nazivom Tanac pod feštu. Oživljeni su stari svatovski običaji te starinski napjevi i pjevanje na tanko i debelo na temeljima istraživanja Alenke Juretić i Dorotee Štifanić Mislej.

Društvo je nastupilo na mnogim renomiranim smotrama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Tijekom mnogih godina stvaralaštva organiziralo se nekoliko manifestacija koje imaju dugogodišnju tradiciju poput smotre folklora pod nazivom Zatancajmo po domaći, manifestacija dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu Grobnički tići kantaju, revije tradicijskog oblačila Z nonine škrinje te tradicionalni božićni i uskrsni koncerti. Neki projekti postali su nezaobilazni dio kulturne ponude općine Jelenje i cijelog kraja.

Kroz pola stoljeća djelovanja Društvo djeluje kroz razne sastavnice, a trenutno ima nekoliko sekcija. Folklorna skupina s naglaskom na čuvanje domaćeg autohtonog folklora, grobničkih običaja i tradicijskog oblačila, ritmika i dječja folklorna skupina te vokalna skupina koja njeguje široki repertoar skladbi hrvatskih i stranih autora, s naglaskom na izvođenje opusa skladatelja tradicijskog primorskog glazbenog izričaja te na očuvanje tradicijskih napjeva grobničkoga kraja. Umjetnička voditeljica folklornih sekcija je Martina Mičetić Davidić, a umjetnički voditelj vokalne skupine je Davor Juretić.

Prepoznatljivost ovog koncepta, kao i uspješnih rezultata tijekom godina, svrstava KUD Zvir Jelenje među ponajbolja društva u regiji.