Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr

Trg Matka Laginje 4, 51215, Kastav
Pon – ned : 9:00 - 12:00 i 18:00 - 21:00

Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

13.07.2022
Završeno

Vrijeme

21:00 - 23:00

Kurva (HNK IVAN PL. ZAJC)

Monodrama Kurva prema tekstovima Vedrane Rudan u adaptaciji i režiji Zijaha A. Sokolovića te izvedbi dramske prvakinje HNK Ivana pl. Zajca Olivere Baljak, premijerno je izvedena 13. veljače 2014. u dvorani Filodrammatice na riječkom Korzu.

Polazište za predstavu knjiga je Kad je žena kurva / Kad je muškarac peder odnosno zbirka kolumni što ih je Vedrana Rudan objavljivala u tjedniku Nacional.
Govoreći o šestomjesečnom radu na predstavi, Zijah A. Sokolović pojasnio je put tijekom kojeg su novinske kolumne postale kazališnim, dramskim tekstom odnosno zadobile dramsku strukturu. Pri tome je prvo valjalo pronaći i izdvojiti sve priče, ideje i asocijacije koje se tiču aktualnog vremena te stvoriti dramski lik odnosno lik žene u pedesetim godinama. A ta se žena pak osvrće na svoj dotadašnji život, iskreno i bez straha, sa svojim zebnjama i problemima te svjesna prolaznosti vremena, želi učiniti iskorak. Želi mijenjati svoj život zbog čega, kako naglašava Zijah A. Sokolović, odmah postaje kurvom u percepciji drugih. Jer kurva je svatko onaj tko je nezadovoljan realnošću i želi je mijenjati. Tijekom tog procesa nastojalo se otvoriti dijalog sa što više aktualnih tema, a kako kaže Sokolović, najvažnije je da u konačnici predstava uspostavi dijalog s publikom, koja ju onda može prihvatiti ili ne prihvatiti, biti za ili protiv.

Olivera Baljak koja nastupa u iznimno zahtjevnoj monološkoj formi je kazala da je tijekom rada na predstavi imala i dva vrlo zahtjevna suradnika i partnera Vedranu Rudan i Zijaha A. Sokolovića. Međutim, ključ za lik što ga igra, pronašla je uz pomoć redatelja i tzv. obrnutog procesa. Naime, na početku rada je nastojala posve „izbrisati“ sebe, te kroz tijelo igrati ženu koju su stvarali, pri čemu je opet došla do sebe same i na taj način pronašla pravu emociju.

Asistentica redatelja je Nataša Antulov, oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak, a suradnica za kostim Manuela Paladin Šabanović. Autor songa je Sandi Bratonja, suradnica za video Tamara Dugandžija, suradnica za ples i pokret Martina Hrlić Rogić i montažerka Ana Jurčić.