Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

20.07.2024

Vrijeme

21:00 - 23:00

Cijena

7€

Mike Sponza big band i Erja Lyytinen band

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL

Jerry Ricks Blues Festival dobio je ime u spomen blues glazbeniku Jerryju Ricksu, koji je kraće vrijeme živio u Kastvu. Rođen je 1940. u Philadelphiji, a život je proveo putujući svijetom i promičući izvorni blues. Snimio je nekoliko samostalnih albuma, a s drugim je glazbenicima sudjelovao na još dvadesetak. Bio je stručni suradnik i savjetnik brojnih ustanova koje proučavaju blues i folklor. Nastupao je s velikanima bluesa, ali i s modernim jazzerima. Jerry Ricks je posljednje godine života proveo u Kastvu, koji je odabrao i za svoje posljednje počivalište. 

Nakon njegove smrti, Turistička zajednica Grada Kastva pokrenula je memorijalni Kastav Blues Festival, koji odmah prerasta u jedan od najvećih i najprestižnijih blues festivala u Hrvatskoj. Festival se kontinuirano razvijao, najprije od samoga Kastva, sve do cjelokupnog riječkog prstena. Spajajući se s Opatija Rivijera Blues Festivalom, prerastao je u današnju formu pod novim nazivom Jerry Ricks Blues Festival, koji pokriva područje Kastva i Opatijske rivijere.

Slobodan ulaz

ERJA LYYTINEN (FIN)

“Ona je budućnost”, kaže čuveni Carlos Santana za Erju Lyytinen. Nastupi i suradnje sa zvijezdama kao što su Santana, Joe Bonamassa, Tom Jones, grupa Focus, Jennifer Batten (Michael Jackson Band), Ana Popović i Robert Plant pridonijeli su njezinoj promociji kod šire publike, pa je danas prepoznata kao jedno od vodećih europskih blues-rock imena. Surađivala je i sa članovima bendova Apocalyptica, Nightwish, Tarot, kao i s eminentnim imenima finske glazbene scene. Struka je prepoznala njezino gitarističko umijeće, pa je redovito možemo naći u izborima za najboljeg blues gitarista u raznim magazinima kao što su Guitar World, Total Guitar itd. Godine 2017., izabrana je za najboljeg gitarista (The Best Guitarist of the Year) od strane European Blues Awards, a 2016. godine dobiva nacionalnu finsku nagradu za umjetnika godine (Best Artist 2016). Iste godine kultni britanski Blues Matters proglašava je internacionalnim izvođačem godine (International Artist 2016). Godine 2019., dobiva prestižnu finsku nagradu Savonmuan Hilima, a kanadski Blues Underground Network dva njena albuma proglašava najboljima u svojoj kategoriji. Tijekom 2023. i tekuće 2024. godine, Erja Lyytinen će nastupati na nekoliko kontinenata.

MIKE SPONZA (ITA)

Mike Sponza jedan je od najpoznatijih i međunarodno najaktivnijih talijanskih blues-glazbenika. Njegova se glazba može opisati kao spoj bluesa, soula i rock’n rolla. U svojoj karijeri bilježi suradnje s istaknutim svjetskim imenima kao što su Dana Gillespie, Louisiana Red, Angela Brown, Carl Verheyen, Ian Siegal, Georgie Fame, Lucky Peterson i drugi. Izvrsne recenzije Mikeovih albuma i nastupa uživo samo dokazuju njegov status sofisticiranoga blues-gitariste i skladatelja.