Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr

Trg Matka Laginje 4, 51215, Kastav
Pon – ned : 9:00 - 12:00 i 18:00 - 21:00

Lokvina

Lokacija

Lokvina
Trg Lokvina 3, 51215, Kastav

Datum

26.06.2022
Završeno

Vrijeme

20:00 - 22:00

Mješoviti pjevački zbor Ina – Zagreb i narodni orkestar folklornog ansambla Mladost – Samobor

Postoji više mogućnosti kako obraditi i prezentirati tradicijsku glazbenu baštinu. U ovom konceptu odlučili smo vjerno predstaviti autorski pečat svakog obrađivača, ali i karakteristične zvukovne boje svake pojedine glazbene teme. Zbog toga smo nastojali koristiti instrumentarij koji se koristi u pojedinim zemljama, ili pak naći odgovarajuću zvukovnu zamjenu, ukoliko takav instrument nismo imali. Štoviše, sve obrade u instrumentalnom i vokalnom dijelu, unatoč stilizacijskom autorskom postupku, na tragu su izvornog glazbenog materijala te svakog stila.
Iz istih razloga, u vokalnom dijelu, zbor se morao suočiti s različitim vokalno tehničkim i impostacijskim pristupima nastojeći vjerno imitirati karakteristične načine pjevanja u pojedinim zemljama.
Program obuhvaća napjeve iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Crne Gore, Čilea, Italije (Sicilije), Sjeverne Makedonije, Latvije, Rusije, Slovenije, Srbije, Španjolske (Katalonije) i Ukrajine te iz tri različite hrvatske etno regije (Sjeverozapadna Hrvatska, Slavonija i Dalmacija).

Narodni orkestar Folklornog ansambla Mladost iz Samobora započeo je s radom u ožujku 2017. godine. Program orkestra sastoji se od obrada narodnih napjeva i plesova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i ostalih zemalja iz regije te originalnih skladbi za narodni orkestar. Orkestar čine mladi glazbenici članovi Folklornog ansambla Mladost, učenici glazbenih škola i muzičkih akademija, a sastav orkestra uključuje klarinete, violine, violu, violončelo, bračeve, bugariju, berdu te razne tradicijske instrumente. Cilj orkestra je očuvati instrumentalnu tradiciju folklora, kako hrvatskog, tako i folklora cijele regije, te stvarati nove skladbe namijenjene ovom tipu orkestra. Osnivač, autor gotovo cjelokupnog glazbenog materijala i voditelj orkestra je Fran Pogrmilović.

Mješoviti pjevački zbor INA osnovan je 1976. godine. Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Češka, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kanada, Poljska, Austrija, Mađarska, Francuska), samostalno i u suradnji s profesionalnim ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Hrvatski komorni orkestar, Gudački komorni orkestar iz Češkog Krumlova, sastav Flamenco Company svjetski poznatog španjolskog gitarista i skladatelja Paca Peñe, i dr.). Repertoar Zbora čine duhovne skladbe, zborske obrade hrvatskog i svjetskog folklora, a često se izvode i obrade zabavno glazbenih evergreena. Zbor je do sada snimio sedam nosača zvuka: Misa a la chilena, Voda zvira (1999. godine nominiran za prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin), Folklor u zborskoj glazbi, Radost svijetu s božićnim programom, album na čijem se repertoaru nalaze dva velika djela skladatelja Johna Ruttera (Requiem i Gloria) i albumi s djelima Ljube Stipišića Delmate Postaje križne puka našega i Folklor u zborskoj glazbi 2. Zbor je višestruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu, a od 1988. godine djeluje pod vodstvom dirigenta Bojana Pogrmilovića.