Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr

Trg Matka Laginje 4, 51215, Kastav
Pon – ned : 9:00 - 12:00 i 18:00 - 21:00

Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

11.08.2021
Završeno

Vrijeme

Srijeda
21:00

Cijena

60€

Napomene

Rasprodano

Oštija

Rasprodano

Glumci u projektu: Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech, Zoran Ravnić, Dražen Turina Šajeta, Damjan Grbac.

“Oštija…” je glazbeno – scenska predstava glumaca amatera i glazbenika profesionalaca prožeta glazbenim brojevima i simpatičnom konverzacijom između sudionika predstave koji oživljavaju stare domaće aforizme Primorja i Kvarnera.

Predstava je zamišljena kao interakcija između snimljenih video klipova i žive konverzacije popraćene glazbenim brojevima sudionika predstave.
Mudre izreke kao što su „ZA KUMPANIJU SE J’ I POP OŽENIL“, „ KAMO GRE BROD NEKA GRE I BARKA“ te mnoge druge, biti će predstavljene u kratkim pričama koje ove aforizme oživljavaju i daju im pravi smisao.

U protekle dvije godine grupa zaljubljenika u čakavski govor, odlučila se na oživljavanje domaćih aforizama. U današnjem domaćem govoru postoji niz aforizama koji se sve manje upotrebljavaju s obzirom da žive samo u čakavskom govoru. Oni žive kroz situacije, govor, komunikaciju. Kao što je i čakavština sve manje zastupljena u društvu shodno promjenama u društvu i dolaskom novih kultura na naše područje tako i aforizmi sve više gube svoje mjesto. Izrađeno je već pet serijala video filmića kroz koje se promoviraju aforizmi. Upravo kroz tu kratku konverzaciju oživljavaju se domaći aforizmi koji u tom trenutku zažive i imaju svoj značaj. Uz glumce, atmosferu, ambijent, komedijalni pristup te spontanost, filmići su montirani na način da su prilagođeni smartfonima, tabletima, kompjuterima, društvenim mrežama što svjedoči preko dvije tisuće pratitelja projekta, prosječno preko tri tisuće pogleda pojedinog videa te rekordno posjećena predstava na Kastafskom kulturnom letu u Kastvu protekle dvije godine.