Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

12.07.2023
Završeno

Vrijeme

21:00 - 23:00

Cijena

12€

Otočka terca

Cijena ulaznice u pretprodaji: 10 €

Autorica dramskog teksta Sjecišta: Beatrice Kurbel
Autorica adaptacije: Ana Vilenica
Igraju: Branka Petrić Fehmiu, Olivera Baljak i Ana Vilenica
Režija: Ivan Vanja Alač
Glazbu izvodi: Natko Štiglić

Nakon što dvije sestre (Petrić Fehmiu i Baljak) daju oglas za izdavanje stana na malom otoku kako bi se skupile novac za zimu, u njihov mali dom dolazi gošća (Vilenica) kakvu nisu očekivali. Njezin će motiv za dolazak na otok pokrenuti kod sestara lavinu potisnutih sukoba i otvoriti stare rane.

Svjež je i način na koji se temi pristupa, bez težine i pritiska sudbinskih odluka kakve se prečesto na pozornici predstavljaju, a uz spoznaju da život, možda, u svojoj sveukupnosti i predstavlja putovanje, no njegova monolitna struktura ovdje ustupa mjesto etapama, porazima i pobjedama. Na samom su početku u poziciju putnica, ne nužno i kapetanica vlastitih života, postavljene sve tri protagonistkinje, dvije sestre na vječnom odmoru od života-ostarjela glumica Ava (Branka Petrić Fehmiu) i nešto mlađa Bela (Olivera Baljak), ulovljena u vječnom pokušaju zavaravanja vlastite potrebe za drugačijim kao i zagrebačka puca Doris (Ana Vilenica), prevoditeljica života odviše sličnog knjigama u čije je tkivo svakodnevno uronjena.

Evolucija njezine prisutnosti i razrada od pozicije uljeza, gotovo kućnog nametnika pa do dragog gosta, očovječene inačice kućnog ljubimca zaduženog za razbijanje neizbježne monotonije otočkog svakodnevlja najzanimljiviji je, čak i nosivi dio dramskog zapleta u tekstu Otočke terce.

Dio osvrta na dramski tekst novinarke i kritičarke Petre Miočić Mandić