Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

01.08.2024

Vrijeme

21:00 - 23:00

Cijena

16€

Radojka Šverko

Cijena ulaznica u pretprodaji: 12€

Rođena u Pazinu. Početke pjevačke karijere bilježi kao članica i solistica dječjih zborova. Prva natjecanja otvaraju joj puteve do festivala, značajnijih nastupa i televizije. Godine 1969. pobjeđuje na festivalu u Porto de la Cruz i započinje svjetsku karijeru, surađujući sa skladateljem Alfijem Kabiljom. Nastupa i osvaja nagrade u Tokiju, Los Angelesu, Madridu, Seoulu, Ateni, Puerto Ricu, Caracasu, Curacau, Bratislavi, Firenzi, Palma de Mallorci, Rio de Janeiru, itd. (pobjeđujući Davida Bowiea, Nathalie Cole, Rod Stewarta te ugošćujući Julia Iglesiasa u svom showu na španjolskoj televiziji). Vraća se u Hrvatsku. Pobjeđuje na brojnim festivalima, od Splitskog festivala 1970. sa skladbom Kud plovi ovaj brod, do Zagrebfesta, Melodija Istre i Kvarnera, Opatijskog festivala, itd. Slijede i angažmani u glazbeno-scenskim djelima Gubec beg, Grička vještica, Karolina Riječka, Jadnici

Kvaliteta vokalnog izričaja i sklonost izvođenju izuzetno zahtjevnih skladbi stvorili su repertoar ozbiljne glazbe uz suradnju s profesorima Jasnom Šumak-Picek, Ljerkom Očić, Alanom Bjelinskim, Vladimirom Babinom te Đelom Jusićem. Sakralna glazba, gospel, blues i filmska glazba otpjevana baršunastim altom čiju su osebujnost nagradili stručni ocjenjivački sudovi svijeta omogućili su Radojki Šverko da se potvrdi kao vrhunska umjetnica jedinstvene karijere. Iznimno korektan odnos prema profesiji i samosvojnost nagrađeni su 1995. godine odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Dobitnica je 4 najviše strukovne nagrade Porin, od toga jedan za životno djelo. Posebnu vrijednost imaju i podaci o višegodišnjoj prisutnosti pojedinih skladbi na top-ljestvicama, kao i neizostavna priznanja publike. Svojim je nastupima i pobjedama obilježila festival Melodije Istre i Kvarnera. Radojka Šverko ne poznaje play-back i stoga ostaje vjerna svom putu high-profile glazbenog umjetnika u čijim ćemo projektima imati prilike uživati ukoliko i dalje budu postojali ljudi i institucije istančana sluha.