Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Crkva Sv. Jelene Križarice

Lokacija

Crkva Sv. Jelene Križarice
Sveta Jelena Križarica, Kastav, 51215, Kastav

Datum

06.08.2023
Završeno

Vrijeme

21:00 - 23:00

Cijena

7€

Trio harfi Ćiković

DIANA GRUBIŠIĆ ĆIKOVIĆ (Rijeka, 1966.)

U Rijeci završava osnovnu i srednju glazbenu školu za klavir, u razredu prof. Sonje Pavletić. Istovremeno (paralelno) pohađa i završava osnovnu i srednju glazbenu školu za harfu u Ljubljani. Studij klavira diplomirala je 1988. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Gvozdić Horvat. Studij harfe diplomirala je1994. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Rude Ravnik Kosi. Usavršavala se kod uglednih pedagoga ,prof. Catherine Michel (Francuska) i prof. Patrizije Tassini (Italija). Dvogodišnji poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u  Lovranu, u klasi prof. Irine Petrovne Pašinskaje (Moskva/Rusija ). Održala je brojne solističke i komorne  koncerte u zemlji i inozemstvu (2014. Sydney, Svjetski harfistički festival; duo Tamara Coha- Diana Grubišić; 2013. Rio de Janeiro – Svjetski harfistički festival , četiri solo koncerta  i dr.) te nastupala kao solistica uz pratnju Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Slovenske filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Varaždinskog komornog orkestra, Riječkog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra, Hrvatskog komornog orkestra, ansambla Cantus te Mađarskog simfonijskog orkestra Danubia. Posljednjih godina imala je nekoliko zapaženih solističkih nastupa uz pratnju orkestra: 2015. u Zagrebu ( HGZ ) praizvela je Liru, Koncert za harfu i gudački orkestar Zorana Novačića, 2016. je uz pratnju Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvela  Concierto de Aranjuez u Rodrigovoj obradi za harfu. 2018. je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog zajedno s Tamarom Coha Mandić i Ivanom Bilić izvela Papandopulovu Koncertantnu glazbu za flautu, harfu i vibrafon (Simfonijski orkestar HRT-a, dirigent Miran Vaupotić). Osim solistički, nastupa i u raznim komornim sastavima (sa sestrom violinisticom Teom Grubišić Mihalić, sa flautisticom Tamarom Coha Mandić i dr.) te snima za fonoteku Hrvatskog radija. Snimila je nekoliko nosača zvuka: solistički Harfosfera (Croatia records, 2007.), Slow motion u suradnji s flauisticom Tamarom Coha Mandić (Croatia records, 2008.) , L’heur exuise sa sopranisticom Miljenkom Grđan (Croatia records, 2020.), I colori s flautisticom Tamara Coha Mandić (Cantus, 2022.). Dvadeset i dvije godine bila je u stalnom angažmanu kao solo harfistica Orkestra Opere HNK Ivana pl Zajca u Rijeci, a čitavo vrijeme surađuje s gotovo svim orkestrima u Hrvatskoj i Sloveniji. Od 2002. kao docentica, a od 2022. kao redovna profesorica predaje harfu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Redovita je članica ocjenjivačkih sudova na domaćim i inozemnim harfističkim natjecanjima te voditeljica međunarodnih  harfističkih seminara.

VERONIKA ĆIKOVIĆ (Rijeka, 1997.)

Istovremeno s učenjem harfe kod majke harfistice, 2004. godine upisuje Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova (prof. Jasna Štiglič). Godine 2015. upisuje studij harfe u klasi prof. Diane Grubišić Ćiković na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2020. magistrirala s odličnim uspjehom i velikom pohvalom (magna cum laude). Godine 2021. nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje upisuje specijalistički studij harfe s temom Francuska glazba za harfu u prvoj polovici 20. stoljeća u klasi profesorice Mirjam Lučev Debanić. Nastupa solistički (ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, ciklus mladih glazbenika Mo. Vinko Lesić, međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, ciklus Hrvatske glazbene mladeži Mladi za mlade), u raznim komornim sastavima (harfistički duo i Trio Ćiković, duo Eolian s flautisticom Lucijom Stilinović) te kao članica hrvatskog orkestra harfi 1000 žica. Kao solistica nastupila je uz Zagrebačku filharmoniju, Riječki komorni orkestar i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije. Za izvedbu Debussyjevih Danse sacrée et danse profane, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, 2020. nagrađena je Dekanovom nagradom. Kao solistica, dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, prve nagrade na natjecanju Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio Antonio Salieri, zlatnih plaketa na Međunarodnim natjecanjima Društva harfista Slovenije te prvih nagrada na državnim (HDGPP) i međunarodnim natjecanjima (Concorso Internazionale Giovani Musicisti Premio Antonio Salieri, Bistrički Zvukolik, Concurso Ibérico) komorne glazbe  u harfističkom duu s kolegom Brinom Bernatovićem. Pohađala je majstorske seminare uglednih harfista kao što su Patrizia Tassini, Irina Zingg, Chantal Mathieu, Coline-Marie Orliac, Ion Ivan Roncea, a 2016. pohađala je i ljetnu akademiju Harp Masters Academy u Švicarskoj. Već od početka studija stječe profesionalna orkestralna iskustva u orkestrima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, HNK Zagreb, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i Ansambl Cantus). Godine 2018. položila je audiciju te nastupala kao članica Mediteranskog orkestra mladih l’Orchestre des Jeunes de la Méditerranée (dirigentsko vodstvo maestro Kazushi Ono). U rujnu 2022.g. je u duu s flautisticom Lucijom Stilinović nagrađena prvim mjestom na 11. međunarodnom natjecanju Suoni d’Arpa u Saluzzu (Italija). U kolovozu 2022. ostvarila je od publike i kritike zapažen solistički nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama uz flautisticu Luciju Stilinović, maestra Davida Runtza i Dubrovački simfonijski orkestar.

MARTA ĆIKOVIĆ (Rijeka, 2002.)

Marta Ćiković studentica je druge godine harfe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Harfu je počela učiti u dobi od 6 godina kod majke harfistice, a formalno glazbeno školovanje započela je 2010. godine upisom u Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u klasi profesorice Jasne Štiglić. Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2014., 2016. i 2018. godine, zlatne plakete na Međunarodnom natjecanju Društva harfista Slovenije 2013., sudjelovala je na međunarodnim harfističkim natjecanjima Zagrebačkog harfističkog festivala 2015. i 2018. godine te na međunarodnom natjecanju Bistrički zvukolik. Dobitnica je prvih nagrada na natjecanju teorije glazbe Kornelije u Beogradu, 2017. i 2018. godine, 2021. godine osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju iz polifonije te kao harfistica sudjeluje na međunarodnim natjecanjima u Italiji 12° Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Giovani Musicisti – Città di Treviso i 4°Concorso Internazionale Giovani Talenti na kojima osvaja prvu nagradu. Na 60. državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2022.godine osvaja prvu nagradu u kategoriji komorna glazba u harfističkom duu s Ninom Šeparović. Za osvojene nagrade primila je priznanja Grada Rijeke, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Oskare znanja. Pohađala je majstorske tečajeve renomiranih harfistica Irine Pašinskaje, Chantal Mathieu i Patrizije Tassini. Članica je zagrebačkog Orkestra mladih glazbenika, a dugo godina bila je najmlađa članica Hrvatskog orkestra harfi Tisuću žica.