Udruga Kastafsko Kulturno Leto

Organizator

Udruga Kastafsko Kulturno Leto
Telefon
051 691 610
Email
kkl@kkl.hr
Crekvina

Lokacija

Crekvina
Kastav 6, 51215, Kastav

Datum

03.07.2021
Završeno

Vrijeme

21:00

Cijena

130€

Urban & 4

Damir Urban, rođen 1968. godine u Rijeci samostalni je umjetnik, koji se primarno bavi glazbom, ali povremeno i slikarstvom i glumom. Njegova bogata karijera obuhvaća više od desetak autorskih albuma objavljenih tijekom godina rada u grupi Laufer, kao i onih objavljenih tijekom samostalne karijere (The best off, Pustinje, EP, Otrovna kiša, Žena dijete, Retro, Hello!, No mix no sex, Urban & Hauser, Kundera, Mamut, Live at Lisinski, Skice) Rad u Lauferu i Urban&4, kao i rad na albumu sa svjetski poznatim violončelistom Stjepanom Hauserom donosi mu čitav niz strukovnih priznanja u vidu nagrada Porin, Crni mačak i MTV Gold Award, te priznanja kao što su Nagrada grada Rijeke, te Nagrada Miroslav Korbler Hrvatskog društva skladatelja. Tijekom karijere surađuje s mnogim poznatim i priznatim glazbenicima (Gibonni, Rade Šerbedžija, Stjepan Hauser, Matija Dedić, Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, En Face, Vatra), a mnoge su njegove pjesme svoj novi život dobile kroz više nego uspješne obrade.

Glumom se bavi igrajući uloge u filmu “Modno Bobo” (film Gorana Rušinovića), koreodrami “Dama s kamelijama” (HNK Zajc, Damir Zlatar Frey), studentskoj predstavi “Ptice” (studij Gluma, mediji i kultura), “Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa” (Nikola Vukčević), te u filmu “Zbog tebe” (Anđelko Jurkas). Najznačajnija uloga je svakako ona u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije” Kazališta Ulysses, koja je gostovala i osvajala nagrade diljem Europe. Također, uz kazalište je vezan i glazbom – autorskim skladbama za predstave “Torsija” i “Rock’n’roll” Emila Matešića, te glazbom za predstavu “Mate Parlov” Kazališta Ulysses. Također, autor je glazbe za dokumentarni serijal HRT-a, “2020 za Rijeku”.
Kao gost umjetnik tijekom 2012. godine radi na Sveučilištu u Rijeci, a 2014. godine održava radionicu na Sarajevo Film Academy kod svjetski poznatog umjetnika Bele Tarra. Trenutno je u završnoj fazi realizacije njegov audio-vizualni projekt “Here” koji će biti realiziran u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.
Autor je nekoliko samostalnih izložbi slika i likovnih radova, te član nekoliko strukovnih udruga.

Tijekom posljednjih nekoliko godina intenzivnije surađuje s Antom Gelom. Ta suradnja rezultira i koncertnim albumom “Urban&4 & Zagrebačka filharmonija Live at Lisinski” koji je ovjenčan s tri Porina. Iste godine je pjesma Iskra dobila nagradu Porin za najbolju izvedbu grupe s vokalom, ali i Porin za najbolju pjesmu godine.
Tijekom 2020. godine Urban stvara multimedijalni projekt “Soba Jamesa Joycea” u NP Brijuni, u suradnji s Kazalištem Ulysses. Iste godine izdaje tri nova singla s budućih nosača zvuka: Div, Pseća oluja (nastala u suradnji s publikom tijekom proljetnog lockdowna) i Nitko osim nas.